Frankrijk wil dat de ECB meer maatregelen neemt, in ruil voor bezuinigingen en hervormingen. Daarnaast gaat Zalando naar de beurs en zit de Spaanse economie in de lift. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Boem, daar gaat de beurs! De Russische president Poetin en zijn Oekraïense collega Porosjenko zouden een “permanente” wapenstilstand hebben afgesloten voor het Donetsbekken, het gebied waar Rusland een proxy-oorlog aan het voeren is tegen het Oekraïense leger. Aandelen en de euro schoten omhoog op het nieuws, terwijl veilige staatsleningen in de verkoop werden gedaan. Het Kremlin ontkende echter al gauw dat er een staakt-het-vuren is afgesproken, omdat Rusland geen partij is in het conflict. Geen hond die de Russische ontkenningen nog geloofd. Beleggers lijken ervan uit te gaan dat waar rook is ook vuur is, en Europese beurzen hebben de winsten grotendeels weten vast te houden.
2. Het inmiddels beruchte telefoongesprek tussen de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en president Poetin krijgt misschien nog een staartje. In het telefoongesprek, dat plaatsvond afgelopen weekend, zou Poetin hebben opgeschept dat hij Kiev binnen twee weken in kan nemen. Het Kremlin heeft de gewraakte passage niet ontkend, maar benadrukt dat het citaat uit de context is gehaald en dreigt een opname van het telefoongesprek vrij te geven.
3. De Franse minister van Financiën Michel Sapin heeft laten weten dat de bezuinigingen van 21 miljard in 2015 waarschijnlijk lager zullen uitvallen, nadat de regering vorige maand aangaf dat de doelstellingen voor het verlagen van het begrotingstekort wederom niet zullen worden behaald. Sapin zei dat het verlagen van de uitgaven van de opgezwollen Franse staat – goed voor meer dan 50 procent van het bruto binnenlands product – zinloos is zolang de inflatie veel te laag is. Dat is een teken dat de Fransen meer ingrijpen door de Europese Centrale Bank (ECB) willen zien in ruil voor bezuinigingen en hervormingen.
4. Een dag voor het rentebesluit van de ECB doet het Finse ECB-bestuurslid Erkki Liikainen nog een duit in het zakje over het monetaire beleid. En dat is opvallend, want in de week van het rentebesluit is het gebruikelijk dat ECB'ers hun mond dicht houden. Wat Liikainen precies bedoelde is helaas verloren gegaan bij de vertaling uit het Fins, maar het lijkt er op neer te komen dat de ECB geen maatregelen uitsluit (lees: kwantitatieve verruiming), maar dat het nu niet nodig is om met grof geschut in actie te komen.
5. ING gaat het belang in de Amerikaanse verzekeringspoot Voya verder afbouwen. De bank verkoopt 30 miljoen aandelen, waardoor het belang daalt van 43 naar 32 procent. Gebaseerd op de slotkoers van maandag levert de desinvestering ING meer dan een miljard dollar op.
6. Het Duitse Zalando, de alom aanwezige internetretailer, gaat later dit jaar naar de beurs. Zalando is opgericht door de Samwer-broers, die het klonen van succesvolle internetbedrijven tot een kunst hebben verheven. Volgens een melding bij toezichthouders wordt er een belang van 11 procent naar de beurs gebracht en gaat het om nieuwe aandelen, wat betekent dat bestaande aandeelhouders niet uitcashen. De beursgang moet ongeveer een half miljard euro opleveren en zou Zalando waarderen op circa 6 miljard euro.
7. Mission accomplished, volgens de Japanse minister van Financiën Taro Aso. Volgens Aso heeft Japan na twee decennia deflatie uitgebannen. "Monetaire verruiming heeft een verzwakking van de yen en een koersstijging van aandelen teweeggebracht", zei Aso. Klein detail: Aso erkende dat de economie nog steeds niet van het infuus van monetaire stimulering af kan omdat er nog steeds geen opwaartse spiraal is van stijgende prijzen, inkomens en bestedingen. Bedrijven moeten namelijk gepord worden om ervoor te zorgen dat ze hun berg cash gaan aanwenden voor investeringen en het verhogen van de lonen, zei Aso.
8. De maandelijkse inkoopmangersindexen voor de eurozone wezen er vanochtend op dat de economie in de regio in augustus verder verzwakte. De Duitse private sector groeide minder hard, terwijl er in Frankrijk en Italië sprake was van krimpende bedrijvigheid. Zolang er geen sprake is van aantrekkend economisch herstel, blijft de druk op de ECB om in te grijpen erg groot.
9. Het is niet alleen kommer en kwel in de eurozone. De Spaanse economie zit in de lift volgens de inkoopmangersindex van Markit Economics. Volgens de index groeide de Spaanse dienstensector in augustus in het sterkste tempo sinds 2006. Groot probleem blijft deflatie, want dienstverleners moeten hun prijzen verlagen om überhaupt aan de bak te komen.
10. De beursagenda bevat vandaag geen echt belangrijke agendapunten. Los van de ontwikkelingen in Oekraïne zal het waarschijnlijk rustig blijven omdat beleggers zich koest houden tot het rentebesluit van de ECB morgenmiddag.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl